Als veranderconsultant een ingewikkeld logistiek proces optimaliseren

De monteurs van deze regionale netbeheerder hebben busjes vol bedrijfsmaterialen die gekeurd, gekalibreerd en geinventariseerd moesten worden. Om dat efficiënter te kunnen doen is een kortdurend project ingericht op een centrale locatie. Wij leverden o.a. een veranderconsultant voor dit logistiek uitdagende project.

Deze case in ’t kort

De klant: Nederlandse regionale netbeheerder in energiesector

De uitdaging: Het vlot laten verlopen van de keuring en kalibratie van bedrijfsmiddelen.

De aanpak: Op basis van procesanalyse aan de slag gegaan met optimalisaties

Het resultaat: Verbeterde, duidelijke werkinstructies om het project opnieuw op te zetten.

De uitdaging

Deze opdracht was uitdagend door de vele keurings- en kalibratie afspraken binnen het hele proces. In korte tijd moesten zoveel mogelijk bedrijfswagens inclusief inhoud worden gekeurd. Daar is een evenement voor opgezet op een centrale locatie. Op die locatie waren alle partners aanwezig om alle materialen gelijktijdig te kunnen keuren. Maar gaandeweg liepen we tegen wat uitdagingen aan.

De aanpak

Na een paar weken inwerken en voorbereiding begon het project. Onze veranderconsultant moest constant schakelen tussen stakeholders. Denk aan alle aanwezige keurings- en kalibratiespecialisten. Daarnaast was de consultant verantwoordelijk voor de aansturing van het project bij afwezigheid van de logistiek coördinator.

Omdat het project op meerdere locaties werd uitgevoerd, konden er verbeteringen doorgevoerd worden als het hele circus verplaatst werd en de nieuwe locatie opgezet werd. Een voorbeeld van zo’n optimalisatie is het verkleinen van de loopafstand tussen verschillende stations. Omdat dit project op drie locaties uitgevoerd is, zijn er twee verbeterrondes gedaan. De Lean Six Sigma kennis van de consultant kon direct toegepast worden.

Het resultaat

Kleine verbeteringen konden op dagelijkse basis worden doorgevoerd. Maar grote verbeteringen lagen gelukkig niet lang op de plank. Dit project werd op 3 locaties uitgevoerd in een paar maanden tijd en  de twee verhuizingen boden de ideale gelegenheid om ook de grote verbeteringen door te voeren. Daardoor liepen er eigenlijk twee stromen aan verbeteringen die het proces soepeler lieten lopen.  Daarnaast zijn werkinstructies uitgeschreven en doorlopend verbeterd, zodat het project volgend jaar een soepele start krijgt. De basis die nu neergezet is geeft meer inzicht en maakt het ook mogelijk om verbeteringen sneller door te voeren.

Ik heb dit project snel eigen kunnen maken. Het project en de indeling sloot perfect aan bij mijn Lean Six Sigma Green Belt. Ook was stakeholdermanagement een interessant onderdeel van deze opdracht.

Heb je een vraag over deze case?

Wil je meer weten over deze uitdagende case? Laat het ons weten, dan vertellen we je er meer over.

Wil jij dit ook doen?

Heeft deze case je geïnspireerd en klinkt dit als een project waar jij ook je tanden in had willen zetten?

Dan vind je hier onze openstaande vacatures en wie weet schrijf jij de volgende case.