Als techlead de technische implementatie van een Nederlands Drinkwaterbedrijf begeleiden

Techlead verklapt het al een beetje: dit is een technische case. Onze IT consultant ging aan de slag met niet alleen het technisch implementeren, maar ook leidinggeven aan het team wat aan de implementatie werkte. Voor deze case is het handig als je weet wat we bedoelen met sourcecode, executables en DevOps.

Deze case in ’t kort

Klant: Nederlands Drinkwaterbedrijf

De uitdaging: Het vinden van de beste technische oplossing voor het implementeren van een platform voor procesautomatisering en bijbehorende maatwerk uitbreidingen.

De aanpak: combineren van gedegen leidinggeven,inhoudelijk implementeren en technisch uitwerken.

Het resultaat: Een duidelijke projectstructuur en succesvolle implementatie van diverse processen.

De uitdaging

Sourcecode is code die door de mens geschreven en begrepen kan worden. Deze code kan echter niet direct verwerkt worden door een machine. De sourcecode moet gecompileerd worden en de gecompileerde code kan door een machine verwerkt worden en vormt een executable of DLL. De executable kan als zelfstandige applicatie gedraaid worden.

Het compileren kan automatisch gedaan worden door een DevOps pipeline. Vervolgens kan de pipeline de resulterende DLL’s en executables  automatisch deployen naar de juiste machine. Dat kan zowel on-premise als in de cloud gedaan worden. Dit werd allemaal ingericht met DevOps.

De uitdaging was tweeledig: het technisch uitwerken én het goed begeleiden van alle betrokkenen. Omdat het platform op dat moment nog in de kinderschoenen stond, was er veel communicatie nodig met de ontwikkel en service kant van de software leverancier.

De aanpak

Vóór de consultant aan de slag ging bij deze klant is er eerst een trainingsprogramma gevolgd bij de leverancier van de software zelf. Groot voordeel daarvan was dat de consultant Meteen directe aanspreekpunten kende bij de leverancier. Door die lijntjes kort te houden kon er snel geschakeld worden.

Op het instapmoment van onze consultant was het team van +/- 40 mensen + 8 developers, al een tijdje bezig. De Solution Architects hadden namelijk een aantal processtappen al uitgewerkt tot een duidelijk proces. Alleen moest dat proces nog geïmplementeerd worden in het platform.

Naast implementeren speelde Quality Control en ook Monitoring een grote rol in de dagelijkse activiteiten van de consultant. Denk aan het verbeteren van structuren en interfaces, sturen op het gebruik van een en dezelfde codebase en beter documenteren van belangrijke procedures.

Het resultaat

Toen de consultant wegging stond er een duidelijke projectstructuur en waren de eerste processen succesvol geïmplementeerd. Daarnaast stond er ook een duidelijke structuur voor het controleren van verschillende taken van het team.

Heb je een vraag over deze case?

Wil je meer weten over deze uitdagende case? Laat het ons weten, dan vertellen we je er meer over.

Wil jij dit ook doen?

Heeft deze case je geïnspireerd en klinkt dit als een project waar jij ook je tanden in had willen zetten?

Dan vind je hier onze openstaande vacatures en wie weet schrijf jij de volgende case.