Dataverwerking, -opslag en -beheer
voor een drinkwaterbedrijf

Twee watermaatschappijen die samen voor zo’n miljoen mensen drinkwater produceren en distribueren, gebruiken dezelfde software voor hun service aan de klant. Bijvoorbeeld om de waterstand van de klant op te vragen, deze te factureren en klantenservice te bieden. Flink wat stappen waar dataverwerking bij komt kijken. Ons werd gevraagd om een koppeling te realiseren tussen de bedrijfsdata die door dit softwarepakket wordt verwerkt en beheert, en bepaalde serviceactiviteiten.

Deze case in ’t kort

De klant: Twee verschillende watermaatschappijen die dezelfde software gebruiken.

De uitdaging: Het opslaan, structureren, updaten en koppelen van bedrijfsdata aan activiteiten.

De aanpak: Met behulp van Powershell richtten we een SQL-database in die de data beheert en update.

Het resultaat: Een degelijke, betrouwbare data source én een leuk project dat ons veel ervaring en voldoening gaf.

De uitdaging

De klant levert water aan bedrijven en inventariseert, t.b.v. inspectiedoeleinden, welke activiteiten werden uitgevoerd. Deze gegevens worden opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. Onze uitdaging: deze data goed opslaan, up-to-date houden én koppelen aan de bedrijven in de database.

De aanpak

Er moest een goede koppeling worden gebouwd tussen het KvK-nummer van een bedrijf en hun bedrijfsactiviteiten-code. Hiervoor maakten we een nieuwe database. Daarnaast schreven we een script dat automatisch de data update zodra de wijzigingen worden doorgegeven door de KvK.

Om de data op te slaan, richtten we een SQL-database in. We werkten veel met het programma Powershell om de data automatisch in te voeren en te updaten.

Powershell is een Windows-programma waarmee je ongeveer alles kan doen op een computer door middel van commando’s & scripts. Zo kun je dingen automatisch laten uitvoeren op één computer of op honderd computers tegelijk. Handig!

We werkten samen aan dit project in een projectteam. We werkten niet volgens een vaste projectstructuur maar we gingen er simpelweg mee verder wanneer we tijd hadden. Uiteindelijk hebben we meermaals per week overlegd en samengewerkt om het project tot een goed einde te brengen.

Het resultaat

We hebben ongeveer een maand gewerkt om het gewenste resultaat te bereiken. De data werd goed opgeslagen en automatisch vernieuwd wanneer de gegevens doorkwamen.

Ik heb bij deze klus veel ervaring opgedaan met Powershell. Daarnaast was het gewoon een erg leuke ervaring om hier met mijn collega’s van het waterbedrijf samen aan te werken.”

Heb je een vraag over deze case?

Wil je meer weten over deze uitdagende case? Laat het ons weten, dan vertellen we je er meer over.

Wil jij dit ook doen?

Heeft deze case je geïnspireerd en klinkt dit als een project waar jij ook je tanden in had willen zetten?

Dan vind je hier onze openstaande vacatures en wie weet schrijf jij de volgende case.