Implementeren van een ERP-systeemupdate
als functioneel analist/product owner

ERP-implementaties zijn uitdagende trajecten waar veel druk op staat. Er zit nou eenmaal veel tijd en geld in. Vaak wordt gekozen voor een maatpak-oplossing, maar blijkt dat pak uiteindelijk toch niet zo lekker te passen als gehoopt. De grootste valkuil is dat de kwaliteit onder druk van tijd en geld vergeten wordt. Wij gingen als functioneel analist en vervolgens product owner aan de slag. Ideaal om de uitdagingen die typisch zijn bij dit soort implementatieprojecten het hoofd te bieden.

Deze case in ’t kort

De klant: Een energieleverancier.

De uitdaging: Een nieuwe versie van het ERP systeem implementeren.

De aanpak: Capaciteitsprobleem oplossen, in samenwerking met de projectmanager de voortgang monitoren en prioriteren per domein.

Het resultaat: Een goed werkende nieuwe versie van het ERP-systeem.

De uitdaging

De implementatie van een nieuw ERP systeem is een project dat veel aandacht nodig heeft. Bij het voorbereiden op deze projecten moet je onder andere rekening houden met capaciteit en tijd. Maar hoe zorg je voor een succesvolle implementatie met beperkte capaciteit en restricties door het Corona virus? Het waarmaken van de projectplanning van de implementatie werd een uitdaging door miscommunicaties en teveel werk voor te weinig mensen.

De aanpak

Onze consultant vloog in toen het project al een half jaar liep en vervulde de rol van functioneel analist en later product owner op het domein van Billing. Gedurende het project kwamen hier steeds meer werkzaamheden bij. Zo rapporteerde onze consultant aan de projectmanager over de voortgang.

Verder stond onze consultant nauw in contact met de key-users van de klant om de requirements op te halen. Alles om ze voor gebruikers, ontwikkelaars én testers begrijpelijk, verifieerbaar en eenduidig te maken. Uiteindelijk vervulde onze consultant de rol van Product Owner en was hij verantwoordelijk voor de prioritering van het Billing-domein.

Het resultaat

Ondanks dat de projectleden grotendeels vanuit huis werkten, was er een goede onderlinge samenwerking, zowel binnen het project als met de klant. Met als resultaat een succesvolle implementatie van een nieuwe versie van het ERP-systeem.

Ik heb het als een intensieve, maar vooral hele leerzame opdracht ervaren. Binnen verschillende domeinen speelden dezelfde problemen, maar doordat er een sterk teamgevoel heerste konden we deze problemen omzetten in oplossingen.’’  

Heb je een vraag over deze case?

Wil je meer weten over deze uitdagende case? Laat het ons weten, dan vertellen we je er meer over.

Wil jij dit ook doen?

Heeft deze case je geïnspireerd en klinkt dit als een project waar jij ook je tanden in had willen zetten?

Dan vind je hier onze openstaande vacatures en wie weet schrijf jij de volgende case.