Teamdag juli 2022: psychologische veiligheid

17 augustus 2022

Alweer de zevende teamdag van dit jaar. Dit keer bij Vrij in Culemborg en met een serieus thema. Namelijk psychologische veiligheid, grenzen (h)erkennen en ongewenst gedrag. We starten met de mededelingen. Onder applaus en met een prachtige introductie van Stijn werden onze nieuwe collega’s Lauren, Maria en Adbi nog een keer extra welkom geheten. Grote bummer alleen dat we ook afscheid namen van twee collega’s; Juriaan en Michel gaan de wereld veroveren buiten Ciratum. Enjoy guys! Ook vertelde Stijn nog iets over de resultaten en de nieuwe opzet voor de klantteams.

Zo en nu het onderwerp van de dag. Werken in een (psychologisch) veilige omgeving. Jammer genoeg nog lang niet altijd vanzelfsprekend (in NL) en hoewel we ons best doen, kunnen we altijd nog meer leren, ontdekken en ontwikkelen als we het hierover hebben. We deden kort een online onderzoek om het sentiment te proeven en ik deelde mijn filmpje over mijn rol als vertrouwenspersoon.

(On)gewenst gedrag

Want hoe logisch het ook klinkt om je ‘normaal’ te gedragen, toch komt ongewenst gedrag nog veel te vaak voor. Hoewel de eerste metingen laten zien dat het intern wel snor zit, wil het niet zeggen dat geen aandacht mogen hebben voor dit onderwerp. Want wat vinden we nu eigenlijk ongewenst gedrag? En hoe zorgen we ervoor dat we het zoveel mogelijk voorkomen? Vragen die antwoorden nodig hadden. Zo gezegd. Zo gedaan. De eerste gedachten, ideeën en ambities staan op papier.

En als je dit gedrag dan tegenkomt, wat gebeurt er dan? Wanneer je ongewenst gedrag ervaart is dit in essentie een overschrijding van jouw grenzen. Fysiek, mentaal of allebei. Maar hoe ervaar je dat dan, wat gebeurt er in je lijf en hoe reageer je naar de ander? Door een oefening te doen hebben collega’s kennis kunnen maken met het lijfelijk ervaren van hun grenzen. Heel waardevol om te zien hoe mensen dat ervaren en dat met elkaar te delen! Zo zorg je voor verbinding met jezelf en met de ander. Misschien is dat wel het belangrijkste als het gaat om het voorkomen van ongewenst gedrag?

Afsluiting

Goed. Tijd voor plezier! Als afsluiting stond er een culinair hoogstaande BBQ (ja dat kan zeker als je BBQButcher.nl hun gang laat gaan 🥗🍖) op het programma. Voeg daar een heerlijke avondzon ☀️, veel slap geklets en een paar drankjes aan toe en je hebt een van de redenen waarom ik bij Ciratum werk! Kortom een leuke én leerzame dag. Mijn dag sloot ik af met een tochtje op de racefiets 🚲 naar huis, want met een kantoorbaan is beweging nogal een dingetje.

Het laatste nieuws