Leren van en met collega’s in leergroepen

3 december 2021

De ervaring die onze consultants tijdens opdrachten opdoen is essentieel om onze klanten te helpen. Maar hoe zorgen we ervoor dat alle opgedane kennis en ervaring beschikbaar is voor iedere consultant binnen Ciratum? Onze teamdagen, werk- en leergroepen helpen daarbij. In dit artikel ligt de focus op leergroepen.

Kennisdeling is namelijk best lastig voor ons als consultancy club. Terwijl kennis juist één van onze meest waardevolle bezittingen is. Niet iedereen is met dezelfde materie bezig en je zit niet altijd samen met een Ciratum collega op dezelfde opdracht. Daarom is het belangrijk dat we daar ruimte voor maken.

4 keer per jaar geven we de maandelijkse teamdag een leerzame invulling. Ingevuld door collega’s en soms door opdrachtgevers of gastsprekers. Ook is er een groot aantal trainingen beschikbaar voor iedereen en hebben we verschillende werk- en leergroepen. In dit artikel focussen we op die laatste.

Hoe werken leergroepen binnen Ciratum?

Ze ontstaan eigenlijk altijd door een specifieke interesse van een paar collega’s. Zij willen zich ergens in verdiepen omdat het veel terugkomt in hun opdracht of omdat ze een opleiding volgen of gevolgd hebben. Vervolgens sluiten anderen aan, et voilà! Opdrachten wisselen regelmatig, dus zo’n leergroep kan ook ineens minder relevant worden. De ene keer zijn er 9 actieve leden en de andere keer is het wat rustiger met 4 of 5 geïnteresseerden.

Neem als voorbeeld de leergroep data-analyse. Opgezet door collega’s met opdrachten waar data opschonen, data-analyse en data-migratie een grote rol in speelde. Tijdens een teamdag presenteerde een van hen de belangrijkste bevindingen van zijn opdracht. Meerdere collega’s waren daar enthousiast over en een maand later was de leergroep data-analyse geboren.

Wat doet de leergroep ‘Data-analyse’?

Elke 2 maanden komen ze bij elkaar en behandelen een gerelateerd topic. Van het verwerken van data in Excel tot het bouwen van een dashboard in PowerBI, maar ook brainstormen over een data-gedreven organisatie en het doen van statistische analyses in Python.

Iedereen kan daarvoor ideeën aandragen. Vervolgens doet iemand onderzoek naar het gekozen thema en zet een training of presentatie in elkaar. Liefst met een oefenopdracht en altijd met ruimte voor vragen.

Ontwikkeling van de leergroepen

Er is altijd ruimte voor verbetering! In de toekomst willen we met de leergroepen meer de nadruk leggen op het gezamenlijk volgen van trainingen en het behalen van certificeringen. Zo krijgen leergroepen een vastere vorm, met duidelijkere resultaten.

Daarnaast zien we ook een mooie kans om de kennis van onze collega IT-consultants meer te benutten. Hun perspectief op het werkveld kan nieuwe inzichten opleveren. Zij weten met welke topics business consultants rekening moeten houden. Idealiter gaan onze collega IT-consultants ook trainingen verzorgen voor de leergroepen.

Voldoende inspiratie en kansen om onze leergroepen te blijven ontwikkelen!

Het laatste nieuws