Duiken in drinkwater

01 september 2022

De setting van de dag: het Inspiratiecentrum Smart Industry van de Technische Unie in Eindhoven. Vandaag staat in het teken van drinkwater 💧. We starten met een mooie introductiefilm. De film die 180 graden om je heen afspeelt neemt je mee in de technologische ontwikkelingen door de eeuwen heen.

Maar we blijven vooral achter met de vraag; waar gaan we heen? En op die vraag kregen we (deels) antwoord in het volgende deel van het Experience Center. Een zaal vol met hypermoderne innovaties op het gebied van zuinger energieverbruik die je kunt zien én kunt testen. Wow, indrukwekkend.

Manon van Wijk

Introductie en kennismaken nieuwe collega’s

We trappen af met Martijns Momentje. Hij deelt weer goede cijfers en we zijn dus op weg naar een mooi recordjaar. Maar we blijven bescheiden, want we willen dit niet jinxen. Goed terug naar de koers. Want we passeren begin september de grens van 40 consultants (we hopen dit jaar de 50 nog te halen…dus ben je nog op zoek? Check dan onze vacatures!) We zetten de zes nieuwe collega’s even in de spotlight 💡 en heten ze van harte welkom. Na deze positieve woordenparade gaan we aan de slag.

Manon en Soren over drinkwaterproductie en distributie

Drinkwater 💧💦. Je draait de kraan open en er komt altijd schoon, fris en goed water uit. We zijn er zo aan gewend in Nederland. Maar hoe zorgt men ervoor dat dit 365 dagen per jaar beschikbaar is? Om die vraag te beantwoorden, besteden we aandacht aan de processen die hierachter zitten. De productie én distributie van drinkwater. 

Manon begint met de ‘droge’ feiten; hoeveel drinkwater gebruiken we gemiddeld per persoon per dag? Wat kost het meeste water in en om het huis? En hoe duur is een liter drinkwater nu? En vroeger? Stel je dit soort vragen aan Cirati dan ontstaat er vanzelf een behoorlijk fanatisme en energie om hierover verder te praten. We zoomen nog wat verder in op zuiverings- en filtratietechnieken, duurzaamheid binnen de drinkwatersector en de financiële kant van drinkwater. Natuurlijk komen ook de drinkwaterbedrijven in Nederland allemaal aan bod. 

En wat is het nu het voordeel van collega’s die vanuit het hele land komen? Juist, je kunt makkelijk een experiment doen met drinkwater. Want zit er nou smaakverschil in ons drinkwater? En kan je deze dan ook proeven? We vergelijken het drinkwater dat iedereen van huis heeft meegenomen en dit doe je het beste door te proeven.

Ook vergelijken we kraanwater met bronwater uit de supermarkt. En die verschillen in smaak zijn er wel degelijk en het is ook goed te proeven. Grappig hoe iedereen zo gewend is aan zijn ‘eigen smaakje’ drinkwater. Na het proeven, duiken we verder de materie in en neemt Soren ons mee in de distributie.

Hij vertelt ons hoe het drinkwater over Nederland wordt gedistribueerd maar ook over de paralellen met de energiewereld ⚡ – voor de meeste Cirati bekend terrein. En die parallellen zijn er in overvloed. Superwaardevol dus om onze kennis en ervaring mee te nemen naar drinkwaterbedrijven 🦸‍♀️!

TechBinder aan het woord

Na deze inspirerende duik in de drinkwaterwereld, is het de beurt aan Bram van den Boom van TechBinder. Bram vertelt en inspireert ons met kennis over de digitale transformatie. Techbinder is daar namelijk expert in! Ze combineren bestaande data uit assets met kennis uit de hoofden van mensen. Op die manier creëren ze slimme oplossingen die techniek en mens met elkaar verbindt. Ze gebruiken hier onder andere augmented reality voor.

Hoe meer Bram vertelt, hoe enthousiaster de Cirati worden. Dit is de toekomst. En we willen hier graag onderdeel van zijn en aan meewerken! Vol inspiratie en energie verlaten we het Experience Center van de TU. Wat een dag 😀. We zijn toe aan een borrel en diner. Ditmaal doen we dat bij Bastille in Best. Er werd nog lang nagepraat over deze dag.

Het laatste nieuws