Het IT consultancy traineeship van Ciratum: geleerde lessen en toekomstplannen

13 april 2023

In juni 2022 startten Abdi en Lauren in ons IT consultancy traineeship. Samen met Desiree waren zij de eerste lichting die dat traineeship volgden. Dit traineeship was deels gebaseerd op het Business Consultancy Traineeship, maar kende ook eigen trainingen, cursussen en onderdelen. En zoals dat gaat met eerste keren; het ging nog niet perfect.

In dit artikel delen we met jou de hoogtepunten van dit eerste IT Traineeship binnen Ciratum, maar ook onze flaws houden we niet achter. Met de opgedane kennis maken we onze aanpak elke keer weer een stukje beter. Als jij trouwens nog briljante ideeën hebt voor ons traineeship, dan horen we dat graag. Wil je weten of dit IT Traineeship ook iets voor jou is? Lees dan vooral verder!

Wat ging er goed?

Een traineeship is een unieke kans voor starters om te leren en te groeien in hun vakgebied. De betrokkenheid van Lauren en Abdi bij het ontwikkelen en verbeteren van het traineeship hielp enorm om inzicht te krijgen. Er zijn veel evaluatiemomenten, feedbacksessies en voortgangsgesprekken geweest. Die gingen zeker niet alleen over hen, maar ook over het IT traineeship zelf. Lauren en Abdi waren natuurlijk de belangrijkste stakeholders als trainees. Goud waard voor de ontwikkeling van een goed traineeship!

Al die tussentijdse evaluatiesessies hielpen hen ook om eigen doelen scherp te stellen. En hoe duidelijker dat beeld was, hoe meer sturing ze ons konden geven! Ons IT traineeship biedt tegelijkertijd veel flexibiliteit en dat is zeker iets dat we gaan behouden. De basis blijft staan, dat zag er ongeveer zo uit:

  • Frontend; Java, html en CSS
  • Backend; C# en Java
  • Data(bases); SQL en Python
  • Cloud-diensten; Azure
  • Agile-manier van werken

Onze flaws…oftewel verbeterpunten

Voor het IT traineeship vragen we niet persé om een IT achtergrond én consultancy ervaring. Altijd handig als een van de twee wel op je van toepassing is natuurlijk. Hoe dan ook was er daardoor wel een niveauverschil binnen deze lichting. Abdi had al IT-ervaring en een Mbo-diploma, maar nog geen Hbo-diploma terwijl Lauren nog helemaal geen IT-ervaring had, maar al wel wat jaren werkervaring had. Door dat verschil waren niet alle trainingen even relevant voor allebei. Zonde natuurlijk van de tijd van onze trainees.

Omdat we de aanpak deels gekopieerd hebben van het Business Consultancy Traineeship was het programma van het IT  traineeship eigenlijk te druk. Gevalletje te veel willen doen in korte tijd.

Wat gaan we veranderen?

We gooien een paar delen van het IT traineeship om. Voortaan beginnen we bijvoorbeeld met een intensievere bootcamp van ongeveer twee maanden. In die twee maanden ligt de focus op 1 of 2 programmeertalen. Daardoor leer je eerst te werken met één taal, voor je andere talen toevoegt. Als je weet hoe je moet denken en hoe je die ene programmeertaal kunt toepassen leer je beter herkennen hoe alle talen in grote lijnen met elkaar verbonden zijn. Iedere trainee kan zelf kiezen welke talen dat worden. Ze kunnen kiezen voor een nieuwe taal of zich verder verdiepen in een taal waar ze al bekend mee zijn.

Er komt ook meer aandacht voor het verschil tussen een junior en een trainee en de verschillen in kennis. Heb je al een mbo-diploma? Dan kan je via Ciratum een hbo-diploma halen. Dan werk je 4 dagen en ga je een dag in de week aan de slag voor je diploma.

Toekomstplannen

Liefst sturen we in de toekomst teams van IT consultants óf IT consultants en Business consultants samen naar onze klanten. Dan kunnen we ook de grotere projecten oppakken. Om dat te kunnen doen zoeken we mensen met allerlei verschillende niveaus van kennis en werkervaring.

We gaan zeker weer IT-trainees werven voor de volgende lichting van ons IT traineeship. Wil je dat graag als eerste weten? Volg ons dan op LinkedIn of Instagram. Hieronder zie je onze huidige vacatures:

Vacatures

Nieuwsgierig geworden naar een carrière bij Ciratum? Neem dan eens een kijkje bij onze openstaande vacatures, je vindt er misschien wel jouw droombaan.

Eerst weten aan wat voor soort projecten je gaat werken? Dan vind je hier de cases die onze Cirati eerder uitdaagden.

Maak meteen een afspraak

Om ons een beeld te geven wie je bent, stuur wel vast jouw cv naar werkenbij@ciratum.nl. Dan kan Joëlle zich goed voorbereiden.

Toch liever eerder of op kantoor? Leuk! Mail naar werkenbij@ciratum.nl.

Het laatste nieuws