Thuiswerken tijdens de lockdown – de voordelen

26 april 2021

Laat ik voorop stellen dat ik Corona en de daaruit voortkomende lockdown verschrikkelijk vond. Fysiek, sociaal en economisch heeft het een enorme impact op de maatschappij en ons als individu. Dit staat buiten kijf. Wat ik echter ook heb gemerkt, is dat de verplichting om thuis te werken niet alleen maar negatieve kanten heeft en dat er zelfs een aantal “voordelen” is te noteren. In dit artikel geef ik jullie mijn persoonlijke kijk op deze voordelen van thuiswerken tijdens de lockdown.

Thuiswerken betekent geen reistijd

Werken in de consultancy betekent werken voor diverse opdrachtgevers door het gehele land en soms zelfs buiten onze landsgrenzen. Dat is bij Ciratum niet anders. Ik heb zelf zo’n 5 jaar geforensd tussen Udenhout (Tilburg) en Middelburg; een enkele reis van ongeveer 1,5 uur. Ik deed het met veel plezier en vond het reizen ook wel een soort van ontspanning. Echter kan ik niet ontkennen dat het vervallen van deze reistijd van gemiddeld 3 uur per dag een van de grootste voordelen is van thuiswerken tijdens de lockdown. Dat zorgde er dus voor dat ik 15 uur (!) per week extra kon besteden. Als kersverse vader (mijn eerste zoon is geboren op 5 oktober 2019, zo’n 5 maanden voor de eerste lockdown) kon ik deze tijd zeer nuttig besteden.

Tijd voor het gezin

Voor de lockdown stapte ik ‘s ochtends rond 6:45 uur in de auto en was ik ’s avonds rond 18:45 uur weer thuis. Ik zag mijn zoontje dus vluchtig in de ochtend (hij is altijd erg vroeg wakker) maar als ik ’s avonds thuis kwam, lag hij al in bed. Tijdens de avondfles rond 23:00 uur was dan het moment dat ik wat “quality time” met hem had. Tijdens de lockdown is dit compleet omgedraaid. Ik had dus 15 uur per week méér te besteden en tel daar ook het (tijdelijk) sluiten van de kinderdagopvang bij op. Ik heb zo veel tijd met mijn zoontje kunnen doorbrengen; daar ben ik enorm dankbaar voor. Tuurlijk was het soms ook zwaar en ‘passen en meten’ om werk met de zorg voor ‘de kleine’ te bolwerken. Maar het is het meer dan waard geweest!

Teams-expert

Een voordeel van meer praktische aard; ik ben een ware Microsoft Teams expert geworden. Waar Teams voorheen vooral gebruikt werd om incidenteel van afstand samen te werken is het sinds de lockdown zo’n beetje het episch centrum van mijn werkdag geworden. Zowel intern als extern is het dé plek geworden van waaruit de werkzaamheden plaats vinden. Overleggen, in gedeelde documenten werken, (online) teamdagen of snel even wat afstemmen met een collega? Binnen Ciratum zijn Teams en ook Sharepoint volledig geïntegreerd.

Maar ook voor afspraken extern gebruik ik vrijwel altijd Teams. Even naar een klant rijden om wat zaken af te stemmen is momenteel niet mogelijk. Om dus toch nog enigszins een connectie te kunnen maken met je gesprekspartner, is Teams een prima alternatief.

Een verloren jaar?

Corona en de lockdown zijn zwaar en hebben een grote impact op ons leven, al een jaar lang. Maar ondanks dat, voelt het voor mij zeker niet als een verloren jaar. Ik ben me dit afgelopen jaar veel bewuster geworden van hetgeen ik belangrijk vind in het leven. Familie, vriendschap, gezelligheid en sociaal contact. Het was altijd zo vanzelfsprekend dat ik me er nooit zo bewust van ben geweest. Maar ‘je beseft pas wat je had, als je het kwijt bent’ is hier echt van toepassing. Ik denk dat deze bewustwording me ook een dankbaarder mens maakt en dat het me helpt om zaken in perspectief te plaatsen. Een belangrijke levensles waar ik de rest van mijn leven profijt van kan hebben.

Werken bij Ciratum

Wil jij als consultant aan de slag én wil je bij een bedrijf werken waar groei centraal staat? Groei van jou als professional, maar ook van de organisatie zelf? Én waar je deels kunt thuiswerken?

Dan hebben we vast een vacature voor jou!

Het laatste nieuws