15 jaar onderweg in de Energie, Water en Telecomsector

15 oktober 2023

Het is altijd fascinerend om terug te kijken op de reis van een bedrijf en Ciratum is daarop geen uitzondering. Met 15 jaar aan ervaring in de energie-, water- en telecomsector hebben we veel meegemaakt sinds het prille begin in 2008. Rudolf en Martijn maken na 15 jaar de tussenstand op.

Het begin

Ciratum is in 2008 opgericht door o.a. Rudolf Das, omdat hij zag dat implementaties van software in deze sectoren de opdrachtgevers altijd meer kostten dan gepland, langer duurden dan afgesproken en ook nog minder functionaliteit en ondersteuning van de business (initieel) brachten dan beloofd. Dat moest en kon beter. Het aannemen van de eerste collega was natuurlijk een logische en ook spannende stap, want er moest vervolgens ook een opdracht worden gevonden. Gelukkig verliep dit allemaal goed en al snel volgden de tweede, de derde en nog meer collega’s. Ciratum groeide gestaag door, maar de spanning van het ondernemerschap bleef altijd. Rudolf;  “Een klant noemde ons ooit gekscherend hyena’s, omdat ook wij de projectenonderdelen die bleven liggen, geen aandacht kregen of te complex waren, wel opruimden en daardoor de problemen duurzaam oplosten en projecten tot een goed einde brachten.

Toen de dienstverlening van Ciratum inderdaad aan leek te slaan, zag Rudolf nog veel meer potentie in Ciratum en besloot hij als enige van de oprichters Ciratum verder uit en op te bouwen. Ciratum vulde namelijk een belangrijke en grote behoefte van de marktpartijen in deze sectoren door Nederlandstalige consultants te leveren die zowel de markt- en businessvereisten als de IT-technische aspecten begrepen. De start-up groeide door en transformeerde tot een volwaardig bedrijf.

Met de diepe kennis van de klanten en markten, gecombineerd met kennis van het leiden van complexe IT-projecten, heeft Ciratum vele klanten geholpen bij het succesvol completeren van dergelijke grote projecten. Vaak werden we benaderd als het project moeizaam ging of was vastgelopen. Dan volgde de vraag om te helpen deze problemen op te lossen.

En toen kwam Martijn Ockers, zijn reis begon meer dan een decennium geleden, toen hij bij de voorloper van Ciratum startte als consultant. Martijn was opzoek naar een nieuwe uitdaging waarnaast hij zijn master kon volbrengen. Het was Rudolf die de deur openhield bij Ciratum en na een lang gesprek met Rudolf was de uitkomst duidelijk: “Jij moet gewoon hier komen werken.” aldus Rudolf. Zo begon Martijns avontuur bij Ciratum. Al snel nam hij extra taken op zich en trad na 5 jaar op de voorgrond als manager operations.

Ciratum is geboren

In 2018, bij het 10-jarig bestaan volgde een belangrijk keerpunt; de naamswijziging naar het bekende Ciratum. Voor Rudolf symboliseerde deze nieuwe naam de vernieuwde identiteit en dienstverlening. Die ook nog beter aansloot bij de visie en missie. “Het was voor mij persoonlijk een mooie afsluiting van het verleden en voelde als een frisse start met veel kansen,” zegt Rudolf.

Hoe kom je dan bij Ciratum uit? De naam van de voorganger was in het Engels, maar toch werd er gekozen voor Latijn. Ciratum is afgeleid van de woorden circulus en quadratum; het oneindige van een cirkel gecombineerd met het kader van een vierkant. Losjes vertaald; de lange duur van relaties met onze opdrachtgevers, het continue verbeteren en het werken binnen van tevoren afgesproken duidelijke kaders (gezamenlijk het hek zetten om de opdracht).

Rudolf zette een stapje terug en Martijn vervulde geleidelijk meer taken voor Ciratum, nog steeds naast het uitvoeren van zijn opdrachten. In 2020 volgde hij Rudolf op als algemeen directeur. ‘’enorm dankbaar voor deze kans’’ vertelt Martijn. Rudolf verhuisde naar de achtergrond en is nu de trotse aandeelhouder van Ciratum.

Martijn introduceerde de Ciratum Academy, de voorloper van ons huidige traineeship. Groepen jonge afgestudeerden startten meerdere keren per jaar en werden door Ciratum opgeleid in erkende technieken zoals Lean Six Sigma, Projectmanagement en SAFe. Daarnaast heeft Ciratum interne opleidingen over de sectoren ontwikkeld die de nieuwe collega’s volgen. Dit in combinatie met ons “learning-on-the-job” principe, helpt onze opdrachtgevers bij het aankunnen van immer veranderende wensen en eisen van de markten waarin zij opereren.

De uitdagingen van groei

De afgelopen jaren kenden zeker uitdagingen, met name de impact van de coronapandamie. Het team toonde veerkracht, paste zich aan en vond nieuwe manieren om te groeien. Zoals Martijn zegt: “We wisten dat opdrachtgevers ook moeite hadden met deze situatie en dat heeft ons zeker wel wat grijze haren opgeleverd. Maar wij gaan uitdagingen aan en het is ook wel heel mooi dat het gelukt is.’’ Rudolf voegt hieraan toe: “Het is belangrijk dat we blijven ontwikkelen, marktontwikkelingen op de voet volgen en goede dingen blijven doen voor onze klanten. Zolang we dat blijven doen, hebben we het mooi met elkaar en zien onze klanten ook onze toegevoegde waarde(n).”

Het succes van Ciratum valt te verklaren door het feit dat onze mensen oplossingen brengen. Wat het probleem ook is; wij regelen, verbeteren, (bege)leiden en bouwen. Onze opdrachtgevers zitten namelijk niet te wachten op een extensieve beschrijving van de problemen die ze hebben, die kennen ze namelijk al. Ze willen direct(e) hulp en die krijgen ze van Ciratum. Ook als het gaat om nieuwe ontwikkelingen, zoals de actuele netcongestieproblematiek in de energiesector, de uitrol van glasvezel in de telecomsector of de implementaties van complexe ERP-systemen in de watersector, delen we onze kennis met onze opdrachtgevers om hen duurzaam verder te helpen.

Martijn en Rudolf delen één visie voor de toekomst van Ciratum. Ze streven naar voortdurende verbetering, erkennend dat perfectie een continu bewegend optimum is. En dat betekent continu veranderen. Met een focus op innovatie, kennis van de business van onze opdrachtgevers en klantgerichtheid blijft Ciratum gedreven om nieuwe hoogten te bereiken en proactief de best mogelijke dienstverlening in de komende jaren aan klanten te bieden.

Het laatste nieuws