Wat is SAFe?

2 mei 2022

Laten we beginnen bij het begin: SAFe staat voor Scaled-Agile Framework. Het biedt een dual operating system voor business agility. Zo, dat is duidelijk.

Dan nu de uitleg, maar voor we dieper ingaan op wat een dual operating system en business agility eigenlijk is, staan we eerst stil bij de noodzaak van de implementatie van SAFe. Wat heb je er aan? De bedenkers noemen zelf een viertal redenen. Voordelen waar de hele organisatie profijt van heeft.

De voordelen

De eerste is een halvering van de time-to-market; de snelheid waarmee je bedrijf een product op de markt kan brengen. Hoe sneller er geleverd kan worden des te sneller je kunt verkopen en verdienen.

De tweede is een sterke toename in werknemer productiviteit. SAFe zelf geeft aan dat bedrijven die SAFe succesvol geïmplementeerd hebben een productiviteitsstijging van gemiddeld 35% is te zien.

Als derde is er een sterke stijging op te merken in de kwaliteit die geleverd wordt. Uiteraard is kwaliteit een begrip waarover een heel boek geschreven kan worden. We zullen nu dus niet stil staan bij kwaliteit.

Als vierde en laatste wordt genoemd dat de toewijding van werknemers met gemiddeld 30% toeneemt. Bevlogen en toegewijde medewerkers zijn de kracht van ieder succesvol bedrijf.

Je grootste concurrent zit ergens in zijn onderbroek op een zolder

Hoewel de benoemde voordelen vaak redenen zijn om een transitie te starten is dat niet het doel. Het belangrijkste doel is één van de termen aan het begin van dit artikel. Het bereiken van business agility. Maar wat betekent business agility? Ook hier zijn meerdere boeken over geschreven en op internet vind je veel verschillende perspectieven.

Mijn perspectief op business agility komt voort uit de ‘gedachten’ van je grootste concurrent. Vooral als we kijken naar de grootste concurrenten van de huidige tech-giganten zijn er maar weinig te verzinnen. De grootste concurrent van google? Ik heb geen flauw idee.

Ik ben dus van mening dat de grootste concurrenten van de tech-giganten niet voor de hand liggende bedrijven zijn maar onbekende kleine bedrijven zoals startups. Of juist de zolderkamer hobbyisten die het leuk vinden om met techniek bezig te zijn en ineens iets innovatiefs en nieuws verzinnen. Een product of dienst waarvan de samenleving nog niet eens weet dat we het zo wanhopig nodig hebben, zoals social media tien jaar geleden.

Succes in combinatie met business agility

Los van een goed idee, hebben startups een ander voordeel ten opzichte van de grote organisaties: agility. Ze hebben nog geen last van langzame en logge beslissings- en bedrijfsprocessen óf bureaucratisch en hiërarchisch ingerichte afdelingen. Dat grote bedrijven zo zijn ingericht is geen verassing. Het is de natuurlijke groei die ze hebben doorgemaakt. Naarmate de organisatie groeit zal er ook altijd een toename zijn in complexiteit.

Bij de meeste startups zitten alle werknemers aan één tafel en zijn de lijntjes kort. Deze korte lijntjes stimuleren innovatie en versterken de ondernemerscultuur. Het is in te denken dat het voor een bedrijf met 1000 medewerkers een stuk lastiger is om de lijntjes kort te houden, laat staan iedereen aan één tafel krijgen. Business agillity betekent voor mij dan ook het vermogen van een organisatie om wendbaar beslissingen te nemen.

Het SAFe framework is er dus op ingericht om naast de hiërarchie de ondernemerscultuur te stimuleren, een dual operating system. Want waarom is een succesvolle startup succesvol? Omdat ze een product of dienst sneller kunnen leveren. Maar dat ook nog van betere kwaliteit is en beter aansluit bij de wensen van de klant. Met andere woorden, het SAFe framework stimuleert, faciliteert en ondersteunt in het creëren van een ondernemerscultuur binnen grote organisatie.

Dual operating system

Hoe stimuleert het SAFe framework de ondernemingscultuur? Het framework bestaat als een dual operating system naast de huidige hiërarchie. De bestaande structuur blijft bestaan voor de waarborging van de efficiëntie en de schaalgrootte van de organisatie. Dit betekent dat de lijn ook onder andere verantwoordelijk blijft om de juiste competenties is huis te hebben en te zorgen voor het welzijn van het menselijk kapitaal.

De tweede structuur, het framework, is een klantgericht netwerk dat de innovatieve oplossingen levert. Dit gebeurt door het naleven van de zeven core-competenties. Deze competenties dienen dan ook als een soort religie nagestreefd te worden.

Ik hoor nu iedereen al denken; wat zijn dan die core competenties en hoe verhouden die zich binnen de organisatie? Het antwoord op die vraag behandelen we in een volgend artikel.

Voor nu is het genoeg om te realiseren dat SAFe is gericht op het faciliteren van een ondernemersnetwerk naast de huidige hiërarchie door het naleven van een aantal competenties die iedere organisatie zich eigen dient te maken om succesvol te blijven.

De rol van Ciratum

Binnen Ciratum krijgt iedereen de mogelijkheid om allerlei richtingen te verkennen. Ik ben de wereld van SAFe binnengestapt voor de training ‘implementing SAFe: SAFe program consultant’. Mijn interesse was gewekt! Gelukkig kon ik er meteen mee aan de slag binnen mijn opdracht. Ik kijk er naar uit om meer opdrachtgevers verder te helpen met SAFe.

Naast mijn persoonlijke ambities, liggen er ook mogelijkheden voor Ciratum als organisatie. Veel organisaties zien de noodzaak van een transitie naar agile werken of zijn daar al mee gestart. Hierin is begeleiding noodzakelijk en wij bieden die begeleiding graag! In een volgend artikel staan we dan ook meer stil bij hoe wij kunnen helpen.

Word je net als ik enthousiast van organisatorische transities? Kom dan bij ons werken!

Het laatste nieuws