Voor de verandering iets anders: Change Manager op Schiphol

1 september 2021

Een van de voordelen van consultant zijn, is de grote diversiteit aan opdrachten en opdrachtgevers waarmee je in aanraking komt. In korte tijd kun je erg veel leren en ervaring opdoen.

Boudewijn Veenhuizen werkte al bijna 3 jaar voor Ciratum. Na eerst verschillende projecten in de energie- en watersector te hebben gedaan (bij o.a. Waterbedrijf Groningen en Kenter) startte hij in januari 2021 in een – voor hem én voor Ciratum – wel heel bijzondere omgeving: Amsterdam Airport Schiphol. In opdracht van Conscia was hij daar werkzaam als Change Manager.

Wat doet Conscia?

Conscia is een partner voor het ontwerpen, realiseren, beveiligen en onderhouden van complexe en kritische ICT-omgevingen. Zij levert hiervoor diensten en oplossingen op vier gebieden: cybersecurity, collaboration, datacenter & cloud en networking. Op Schiphol hebben zij een speciale business service unit voor het operationele netwerkbeheer ter plaatse.

Naast het beheer van het Schipholnetwerk is deze unit ook verantwoordelijk voor het levenscyclusbeheer van alle netwerkcomponenten. Als service integrator vormt Conscia bovendien de schakel tussen de verschillende kavelpartijen die hier verder bij betrokken zijn.

Change Manager

In een eerdere rol als Change & Release Manager bij Waterbedrijf Groningen hield hij zich voornamelijk bezig met functionaliteitswijzigingen binnen het ERP-systeem.

Bij Conscia heeft een change echter een heel andere betekenis. Hier betreft het namelijk een uitbreiding en/of aanpassing aan een IT-service of de IT-infrastructuur. Dat is wel even andere koek!

Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van servers, het vervangen van switches of doorvoeren van wijzigingen in de firewall omgeving. Of zelfs het plaatsen van geheel nieuwe technische ruimtes, zoals die nu worden gebouwd op de nieuwe A-pier van Schiphol.

Waar Boudewijn eerder te maken had met functioneel beheerders en softwareontwikkelaars, moest hij nu juist de afstemming zoeken met bijvoorbeeld engineers en aannemers.

Dynamisch en interessant

Als gevolg van COVID-19 vervoert Amsterdam Airport Schiphol slechts een fractie van de passagiers die ze normaal vervoert (20,9 miljoen in 2020 tegen 71,7 miljoen in 2019).

Desondanks liggen natuurlijk niet alle werkzaamheden stil en vinden er nog steeds heel wat wijzigingen plaats. Boudewijn schakelde dan ook geregeld met de betrokken engineers, monteurs, aannemers en andere coördinatoren om alle changes in goede banen te leiden.

Daarnaast hielp hij de Business Service Unit op verschillende manieren met het professionaliseren van de dienstverlening. Dankzij Conscia en Ciratum heeft Boudewijn zo weer een heel nieuw werkgebied leren kennen en is hij een bijzondere ervaring rijker!

Het laatste nieuws