Naar AquaNL met Manon en Ilse

19 mei 2022

Op de afrit Gorinchem staat het helemaal vast, de laatste paar honderd meter kostte me ruim een kwartier. Dat doet vermoeden dat het een drukke beursdag zal worden bij AquaNL! Na het parkeren en het ontmoeten van mijn collega Ilse (zo leuk om dit samen te doen!) hebben we veel zin om naar binnen te gaan.

De evenementenhal in Gorinchem is een gemoedelijke, niet al te grote, beurslocatie waar we meteen heel vriendelijk en persoonlijk ontvangen worden.

Middels ons e-ticket krijgen we bij binnenkomst een smarttag omgehangen. Deze smarttag maakt het mogelijk gegevens uit te wisselen na afloop van de beurs. Geen gedoe met kaartjes of notities, maar alle aandacht voor de materialen, de informatie en de persoon waarmee je in gesprek bent.

We lopen direct tegen een aantal stands aan met grote pompen, speciaal gecoate leidingen en koppelstukken. Wow! Dat ziet er best wel indrukwekkend uit. We lopen door, op zoek naar de stands die voor ons interessant zijn en komen al gauw uit bij Eliquo Water & Energy. Zij vertellen ons meer over de nieuwste technieken van waterzuivering. Het is interessant om te zien dat zij zeker niet de enige zijn die hebben nagedacht over nieuwe, slimme én milieuvriendelijkere manieren van water zuiveren. Bij een groot deel van de stands op de beursvloer is dit een terugkerend thema; hoe kunnen we (drink)water energiezuiniger, milieuvriendelijker en duurzamer zuiveren, pompen, filteren en/of transporteren?

Ontdekkingsreis

Een deel van de beurs is ingericht als innovatieplein, stiekem vond ik dit het leukste stuk van de beurs! Het bruiste hier meer dan op andere plekken op de beurs. Inspirerend om te zien hoe de krachten worden gebundeld en er samen wordt nagedacht over grotere vraagstukken in de watersector. Hier staan bedrijven, maar bijvoorbeeld ook de Watercampus Leeuwarden; een keten waarin o.a. ideeën, onderzoek, een applicatiecentrum, zakendoen en export met elkaar verbonden zijn. Zij koppelen afstudeerders en promovendi aan concrete vraagstukken uit het werkveld, om te werken aan cases die bedrijven hebben ingediend. Heel erg leuk!

KWR Water Research Institute is een soortgelijke duizendpoot; zij werken op het snijvlak van wetenschap, bedrijfsleven en samenleving en kunnen vanuit hun wetenschappelijke kennis oplossingen bieden voor bijvoorbeeld drinkwaterbedrijven. Ontzettend interessant om bij hen op de stand eens een kijkje te nemen in de toekomst van onze watersector. Deze is onderverdeeld in 4 speerpunten;

  1. Water op de gewenste plaats;
  2. Water op het goede moment;
  3. Water in voldoende hoeveelheid;
  4. Water van de juiste kwaliteit.

En daarmee slaan ze de spijker op z’n kop. De doelstellingen die KWR benoemt; betaalbaar en kwalitatief drinkwater dat altijd beschikbaar is voor iedereen, blijkt een groeiende uitdaging voor de Nederlandse drinkwaterbedrijven. Daarnaast staat er een beursvloer vol kennis en kundige vakmensen die graag meedenken om deze uitdagingen samen met de drinkwaterbedrijven te trotseren.

Meer doen voor de watersector

Wij hebben ons met veel plezier laten informeren, inspireren en enthousiasmeren en gingen bruisend van alle indrukken weer naar huis. Niet alleen rijker geworden qua indrukken en informatie, maar omdat er zoveel innovatieve bedrijven en initiatieven aanwezig waren, is ook het contactenbestand fijn aangevuld en krijgt deze beurs in de komende weken nog z’n vervolg in de vorm van 1 op 1 afspraken.

Wij blijven vooruitkijken, nieuwsgierig en ontvankelijk voor allerhande samenwerkingen. Jij ook?

Het laatste nieuws