Midden in de energietransitie: verduurzamen bestaande bouw

26 mei 2021

Het verduurzamen van bestaande bouw, we kunnen er tegenwoordig niet meer omheen. Het is in ieders belang om bezig te zijn met duurzaamheid en daarmee met de toekomst van volgende generaties. De technologie is er en subsidies zijn beschikbaar, maar waar moet je beginnen?

Lekker hoor die warme zomers, je hoeft niet meer naar Frankrijk op vakantie voor gegarandeerde zonuren. In Nederland is de stijging in het aantal zonuren ten opzichte van het vorige decennium wel 8%. Heel gunstig voor de kilowattuurtjes die opgewekt worden met zonnepanelen. Toch mogen we ons bij 19 graden in februari en sneeuw in april wel afvragen of de invloed van klimaatverandering nog te beperken is tot een stijging van 2 graden Celsius in 2050.

Slim Opgewekt

Vanuit Ciratum zijn er verschillende mogelijkheden om opdrachten te vervullen bij bedrijven die in de frontlinie staan van de energietransitie en antwoord kunnen geven op dit soort vraagstukken. Op deze manier kan niet alleen de persoonlijke interesse voor duurzaamheid uitgebreid worden maar kan je ook daadwerkelijk zelf een steentje bijdragen.

Zo doe ik een opdracht bij Slim Opgewekt, waardoor ik veel kennis heb opgedaan met betrekking tot het verduurzamen van bestaande bouw. Vanuit deze invalshoek deel ik een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden als je bestaande bouw gaat verduurzamen.

Verschillende ruimtes, verschillende oplossingen

Allereerst is het belangrijk om in kaart te brengen op wat voor bestaande bouw je de duurzame maatregelen wilt toepassen. Als je een woonhuis gaat verduurzamen, kun je uitgaan van een regelmatig gebruiksprofiel. Zonnepanelen zullen direct profijt opleveren omdat de opgewekte energie overdag direct gebruikt kan worden. Ook is het relatief makkelijk om op lage temperatuur te verwarmen met bijvoorbeeld vloerverwarming of lage-temperatuur-radiatoren.

Deze manieren van verwarmen gebruiken een gelijkmatigere warmteverdeling waardoor een ruimte op een lagere temperatuur verwarmd kan worden. Wel heeft een lage-temperatuur-verwarming meer tijd nodig om op te starten. Het kan daarom voordeliger zijn de vloerverwarming op een constante temperatuur te houden.

Eventueel zou er ook verwarmd kunnen worden met infraroodpanelen. Infraroodpanelen verwarmen namelijk niet de lucht in de ruimte, maar geven direct stralingswarmte af naar objecten in de ruimte. Dit geeft een hoger rendement. Daarnaast werken ze niet op gas en verbruiken overdag de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt.

Dit is geen enkel probleem wanneer de bestaande bouw een groot deel van de dag wordt gebruikt. Maar hoe kun je een sportaccommodatie verduurzamen waar de lampen pas aan gaan wanneer de zon weg is?

Hoe zit dat met sportaccommodaties?

Vloerverwarming in het tennispaviljoen op een constante temperatuur houden voor de senioren die om 10:00 een balletje komen slaan, achtereenvolgens een kop koffie drinken én voor de jeugd die van 20:00-22:00 traint heeft weinig zin. Daarnaast gaan de lampen bij de voetbalclub pas aan wanneer de zon niet meer op de zonnepanelen schijnt.

Sportief Opgewekt is helemaal thuis in deze materie en leggen de juiste puzzelstukjes in elkaar, rekening houdend met een sport-specifieke verbruikscurve. Zij zijn een onderdeel van Slim Opgewekt en werken veel voor gemeenten en scholen.

Zo is het erg belangrijk om naar “de schil” van een sportaccommodatie te kijken. Indien deze voldoende isoleert kan er in kleine ruimtes bijvoorbeeld verwarmd worden met infraroodpanelen. Voor grote ruimtes volstaan andere oplossingen zoals luchtverwarming met warmte terugwinning of een warmtepomp.

Volstaat “de schil” van de accommodatie niet dan moet er nagedacht worden of hier iets aan gedaan kan worden óf dat er gezien de capaciteit van de club beter op andere zaken bespaard kan worden. Het is belangrijk dat duurzame ideeën door de leden gedragen worden en mee denken met betrekking tot het combineren van subsidies, eigen vermogen en financiering.

Gesubsidieerd begeleidingstraject

Om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen heeft het Ministerie van Volksgezondheid en Sport in samenwerking NOC*NSF subsidie beschikbaar gesteld om sportclubs een gratis duurzaamheidsscan met begeleidingstraject aan te bieden. Sportief Opgewekt is een van de partners die deze scan en begeleidingstraject mag uitvoeren en zo aan de frontlinie staat van de energietransitie.

Midden in de energietransitie

Ik vind het zelf erg leuk om het bestuur of andere vrijwilligers werk uit handen te nemen en leden te enthousiasmeren over verduurzaming. Als Sportief Opgewekt vormen wij namelijk één aanspreekpunt dat verschillende maatregelen combineert en vanuit een ‘eerste scan’ met de sportvereniging toewerkt naar een compleet plan van aanpak. Op deze manier kan ik mijn opgedane kennis van duurzaamheid inzetten en handelingsperspectief bieden aan de sportvereniging.

Het laatste nieuws