Zo werden wij een Great Place To Work

8 juli was het dan zover, de onthulling! Na een korte introductie en presentatie door Great Place To Work kwam het verlossende antwoord: Ciratum is een Great Place To Work! Dit is voor ons de bevestiging dat we onze prioriteiten op orde hebben. Een intensief traject ging aan deze eerste meting vooraf. Wat is er nou nodig om deze stempel te verdienen?

Extern onderzoeken

Er was eens een organisatie die zichzelf regelmatig onder de loep liet nemen door alle mensen die er werkten. Jaarlijks ontstonden ambitieuze jaarplannen om op verder te bouwen. Wat gaat goed en wat kan beter? In april 2019 is het idee ontstaan om dit ook extern te laten toetsen. Een objectief oordeel over Ciratum als werkgever. We hebben uitgebreid de tijd genomen om diverse methodieken te onderzoeken, gesprekken te voeren en de kern te vatten.

Uiteindelijk kwamen we uit bij Great Place To Work, met als grootste voordeel dat we conform een wereldwijd erkende methode getoetst zijn op het gebied van goed werkgeverschap. Deze methode beantwoordde ook onze behoefte om écht inzicht te krijgen in hoe er gekeken wordt naar Ciratum als werkgever.

Wil je meer weten over dit artikel?
Neem dan contact op met Martijn.

Het traject

Onder begeleiding van de mensen van Great Place To Work zelf, hebben we verschillende fasen doorlopen en onderdelen opgeleverd. De twee belangrijkste daarvan zijn de Culture Audit en de Trust Index.

Natuurlijk hebben wij als organisatie een missie, visie en kernwaarden, maar het komen tot een allesomvattende culture audit is een op zichzelf staand traject geweest. Middels de thema’s vieren, inspireren, spreken, luisteren, ontwikkelen, zorgen, bedanken, werven en delen hebben wij onze interne activiteiten tegen het licht gehouden. Hiervoor hebben we één van onze maandelijkse teambijeenkomsten ingezet. Het verzamelen van input voor de concrete invulling van deze thema’s volgde uit de vele gesprekken die we die dag gevoerd hebben. Zo ontstond beetje-bij-beetje onze allereerste Culture Audit. Een document waar wij trots op zijn en wat zich parallel aan de organisatie zal blijven ontwikkelen.

Om de trust index vorm te geven, kregen alle collega’s een vragenlijst bestaande uit 65 stellingen voor de kiezen. Hiervan waren 5 stellingen uniek voor onze organisatie. Ik ben erg blij dat iedereen binnen de organisatie de moeite heeft genomen de vragenlijst in te vullen. Met als resultaat een prachtige score van 84%. Kort samengevat: gezamenlijk geven al onze collega’s het bedrijf Ciratum een 8,4!

Next steps

Het vervolg richt zich op het omzetten van alle input naar verbeteracties om volgend jaar in juni een nog hogere score te halen op de Trust Index.

Op naar een Greater Place To Work!

Contact

Kunnen wij helpen bij het invullen van een specifieke rol? Neem dan contact met ons op!

Vul het formulier hieronder in of bel met Stijn of Rudolf.