Martijn Ockers in zijn rol als Manager Operations

Sinds 1 januari 2018 is Martijn Ockers binnen Ciratum begonnen in de nieuwe rol als Manager Operations. Wij zijn uiteraard benieuwd naar zijn eerste ervaringen, dus zochten we Martijn even op.

Stel jezelf eens voor?

Martijn Ockers, 30 jaar jong en woonachtig in Nijmegen, getrouwd met Iris en we hebben samen een zoon Simon van 6 maanden. In mijn vrije tijd ga ik graag fietsen, klussen aan of rijden op mijn motors en doe ik natuurlijk ook nog leuke dingen met mijn gezinnetje.

Hoe ben jij bij Ciratum beland?

Mijn carrière is in 2010 gestart bij Eiffel en stroomde ik in op hun Academy-jaar waar ik al snel onder anderen Erik van der Linden leerde kennen. Na 2,5 jaar samen bij Eiffel gewerkt te hebben, besloot Erik zijn vleugels uit te slaan en is daarmee bij Ciratum terecht gekomen. Ik begon ondertussen ook om me heen te kijken, maar het duurde na de stap van Erik nog 6 maanden voordat ik het gesprek aan ging met Ciratum.

Na een prettig eerste gesprek met Rudolf Das in Weesp, werd al duidelijk dat dit het bedrijf zou gaan worden waarvoor ik ging werken. Het tweede gesprek had ik met toenmalige mede-eigenaar Frans van Vliet en deed me ook niet van gedachten veranderen. In Augustus 2013 tekende ik mijn arbeidsovereenkomst bij Ciratum.

Hoe bevalt jouw nieuwe rol als Manager Operations?

Tot nu toe erg goed, ik leer veel en krijg tegelijkertijd de gelegenheid om verder te bouwen aan ons merk. Ik noem het bewust “ons merk”, aangezien ik de overtuiging heb dat ik het zeker niet alleen kan. Elke collega bij Ciratum levert zijn of haar bijdrage, dat begint bij het excellent uitvoeren van opdrachten. Daarnaast krijgen zij allen de ruimte om zaken op te pakken of te ontwikkelen die ze zelf belangrijk vinden of belangrijk zijn voor onze klanten en dus ook voor ons bedrijf. Daarin is het voor mij altijd de uitdaging om de balans te houden tussen vrijheid of structuur, aangezien Ciratum toch wel gekenmerkt wordt door vrijheid terwijl mijn basishouding toch iets meer neigt naar structuur, nogmaals ik leer veel!

Ook vind ik het mooi dat ik middels deze nieuwe rol dichter bij mijn collega’s ben en sta. In de afgelopen 8 jaar heeft werken in de energiesector mij veel opgeleverd, waardoor ik de overtuiging heb dat ik een prima sparringpartner kan zijn voor mijn collega’s. Ik merk ook aan mezelf dat ik de inhoud erg interessant vind en daar ook graag mee bezig wil zijn en blijven. Dit vindt zijn weg ook in het feit dat ik naast mijn managementfunctie ook parttime opdrachten uitvoer bij onze opdrachtgevers.

Hoe gaat het met Ciratum?

Ciratum bestaat dit jaar 10 jaar, daarmee zeggende dat het ons goed gaat. Afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van het verder opbouwen van ons (klanten)netwerk en vergaren van aanvullende opdrachten, bij voorkeur bij veel verschillende marktpartijen, in Nederland en België. Sinds begin 2018 en mijn aantreden ligt de focus meer op het verder professionaliseren van de (interne) organisatie en steviger neerzetten van ons merk bij bestaande en nieuwe opdrachtgevers.

Daarnaast pogen wij ons netwerk verder uit te breiden door bruggen te slaan met andere, soortgelijke consultancykantoren, waarin vertrouwen voor mij een belangrijk kernbegrip is. De eerste resultaten van deze acties worden ook al zichtbaar wat met een aantrekkende vraag uit de externe omgeving alleen maar beter kan worden.

Waar staat Ciratum over 5 jaar?

In elk geval vieren we dan ons kristallen-jubileum, wat betekent dat ons gezonde jaren te wachten staan. Ik vind het belangrijk dat we focussen op kwaliteit van onze dienstverlening en autonomie van consultants. Daarmee zeggende dat we over 5 jaar die partij zijn die gekend is binnen de gehele energiesector en energiebedrijven graag zaken mee doen. Dit betekent niet dat we alles moeten binnenhalen, los van het feit dat dit ons niet gaat lukken (want de Nederlandse energiesector is tegelijkertijd erg klein, maar ook wel erg groot) geloof ik hier persoonlijk ook niet in. Diversiteit is uiterst relevant om nieuwe inzichten te verkrijgen om zo verder te groeien. Wel is mijn streven dat energiebedrijven aan ons denken, ons portfolio kennen en ons bewust meenemen in hun afweging wie ze voor bepaalde opdrachten willen inzetten.

Hoe zie jij de huidige ontwikkelingen binnen de energiesector?

De sector die wij bedienen staat gelukkig nooit stil en thema’s als bijvoorbeeld zonneweides, capaciteit van het elektriciteitsnet, van het gas af en elektrische voertuigen helpen de sector en maatschappij verder. Al deze veranderingen moeten ook landen in bestaande ecosystemen (bijvoorbeeld EDSN), maar ook ruimte bieden aan nieuwe ecosystemen (bijvoorbeeld USEF).

De “traditionele” marktrollen zoals leveranciers, netbeheerders, PV-partijen en meetbedrijven moeten het vizier openhouden om hun bestaansrecht te handhaven. Gelukkig zijn bewegingen hier ook al zichtbaar. Tegelijkertijd schieten startups als paddenstoelen uit de grond, die sneller in staat zijn specifieke producten of dienstverlening te realiseren dan de gevestigde namen. Dit zorgt voor een interessant en uitdagend spel, maar tegelijkertijd ook voor een verdere versplintering binnen de energiesector. Daarnaast treedt er in mijn beleving ook ietwat branchevervaging op, door intrede van elektrische voertuigen van diverse merken. Mooie tijden!

Welke kansen geeft dit voor Ciratum?

Wellicht ben ik erg ambitieus, maar deze veranderingen zorgen voor een glimlach op mijn gezicht en de overtuiging dat wij als bedrijf veel kunnen betekenen voor de energiesector. Wij hebben stuk-voor-stuk energiemarktspecialisten in huis die enerzijds de gevestigde namen verder kunnen helpen, maar anderzijds zeker ook de nieuwe spelers. Daarin blijven procesverbetering, projecten en consultancy onze elementen van pragmatische en verbindende dienstverlening waarmee wij onze opdrachtgevers van vandaag en morgen duurzaam helpen bij het vergroten van hun succes.

Contact

Kunnen wij helpen bij het invullen van een specifieke rol? Neem dan contact met ons op!

Vul het formulier hieronder in of bel met Stijn of Rudolf.