Wie zijn eigenlijk mijn collega’s?

Auteur: Niels War

In de zomer van 2016 werd ik door een vriend, en nu dus ook collega, benaderd of ik interesse had om te solliciteren op de functie van Business Consultant bij Ciratum (destijds: SV Utilities). Het bedrijf had groeiambities en was op zoek naar nieuwe, enthousiaste consultants die affiniteit hadden met de energiesector. Op dat moment was ik ruim een half jaar werkzaam bij een grote energieleverancier. Ik wist toen al dat dit de sector was waarin ik wilde werken! Een sector die continu in beweging is en die door allerlei invloeden, zoals de energietransitie, wel móést veranderen. Kortom: een erg boeiend speelveld. En die verandering? Die is nog steeds volop gaande.

Toch is werken als Business Consultant zowel voor mij als voor de buitenwereld soms best ingewikkeld. Wie bedoel ik eigenlijk met mijn collega’s? Heb ik het dan over de mensen met wie ik samenwerk bij de klant? Of heb ik het dan over mijn collega’s van Ciratum, die door heel Nederland werkzaam zijn bij verschillende opdrachtgevers? Eigenlijk noem ik ze allemaal mijn collega’s. Samen met hen zet ik me in om de betreffende organisatie naar een hoger niveau te tillen en haar doelen te verwezenlijken. Of dat nou voor mijn klant in Zwolle óf voor mijn werkgever Ciratum is. In feite krijg je er als bonus steeds weer nieuwe collega’s bij.

Consultant: iemand die beroepshalve bedrijven adviseert (bron: Van Dale)

Als consultant word je niet alleen ingehuurd om een organisatie ‘van handjes te voorzien’ of een bepaalde opdracht te volbrengen, maar wordt er bovenal van je verwacht dat je de klant helpt door met een kritische blik naar de huidige bedrijfsprocessen te kijken en gevraagd en ongevraagd aanbevelingen doet voor verbeteringen. Ik vind het leuk om te zien dat zulke verbetervoorstellen door organisaties worden opgepakt en dat je ze vaak zelf mag uitvoeren. Doordat je als consultant steeds in wisselende omgevingen verkeert, blijf je een frisse blik houden en ben je altijd van meerwaarde voor je klant.

Je bagage

Opdrachtgevers gaan er vanuit dat een consultant na een korte opstartperiode weet hoe een organisatie in elkaar steekt. De relevante bedrijfsprocessen en wie jou waarmee kunnen helpen heb je snel in beeld. Dit vereist bepaalde persoonlijke eigenschappen. Je moet continu willen veranderen, nieuwsgierig en leergierig zijn én over de juiste sociale vaardigheden beschikken. Je social skills heb je dan ook keihard nodig om samen met anderen de doelen van de organisatie te bereiken. Kennismaken met een nieuw team is iedere keer wel weer even wennen, maar dit heb ik nooit als negatief ervaren. Integendeel. Het is leuk en leerzaam om telkens weer nieuwe mensen en bedrijven te leren kennen.

De werkzaamheden die je voor je opdrachtgever verricht, kenmerken zich door tijdelijkheid. Voor een bepaalde periode word je ‘ingevlogen’ om de klant te helpen met je expertise en inzet. Hierbij kun je denken aan het realiseren van een project, het tijdelijk invullen van een functie of het bieden van operationele ondersteuning tijdens drukkere periodes. Je doet een schat aan nieuwe kennis en ervaringen op. De ‘best practices’ neem je mee naar je volgende opdracht. Je ontwikkelt je hierdoor in een sneltreinvaart tot een professional in de energiesector.

Waarom Ciratum?

Ciratum is voor mij een heel prettig bedrijf om voor te werken. Niet alleen maak je onderdeel uit van een hecht en hulpvaardig team, ook krijg je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen in een richting die jij zelf ambieert. Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om zaken op detailniveau uit te pluizen en een echte specialist te worden. Energiebelasting is één van de thema’s waar ik veel voldoening uithaal. Samen met je coach wordt er op basis van je ambities een route uitgestippeld om je doelen te bereiken. Keuze in je opdrachten en het volgen van relevante opleidingen behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Terugkijkend ben ik redelijk blanco het vak van consultant ingestapt. Ik vond het vooraf lastig om in te schatten of wisselende opdrachtgevers en hele diverse opdrachten mij zouden bevallen. Ik had altijd voor ogen dat ik voor één bedrijf zou gaan werken, me daar keihard in zou zetten en dat ik stapje voor stapje andere functies en rollen zou gaan bekleden. Als consultant krijg je echter de handvatten om in een razend tempo te groeien in je carrière. Als je de drive hebt om jezelf continu te verbeteren, nieuwsgierig van aard bent en affiniteit hebt met de energiesector dan is de functie van Business Consultant bij Ciratum wellicht ook iets voor jou?! Ik heb er geen seconde spijt van gehad. En als kers op de taart krijg je er ook nog eens een hele grote groep, leuke collega’s bij.