Het bos in!

Auteur: Renske van der Linden

Donderdag 26 oktober begon de dag voor de consultants van Ciratum anders dan normaal. We werken in een sector waarin duurzaamheid een steeds grotere rol speelt. Hier wil Ciratum ook graag aan bijdragen. Daarom gingen we in plaats van in de auto te stappen op weg naar de opdrachtgever, die dag naar het Leersumse Veld om letterlijk de handen uit de mouwen te steken voor Staatsbosbeheer.

Onder de bezielende leiding van boswachter Jelle begon de dag met een excursie richting de plek waar we aan het werk zouden gaan. Tijdens deze excursie werd de liefde voor de natuur van de boswachters van Staatsbosbeheer al snel duidelijk. De mooie verhalen en anekdotes van Jelle over het gebied maakte de wandeling door de prachtige natuur nog interessanter. Gelukkig had iedereen zijn nette schoenen thuisgelaten en konden we door de modder en het gras lopen om zo de mooiste plekken te zien.

Na deze mooie wandeling door het Leersumse Veld moest er natuurlijk ook gewerkt worden. Aangekomen bij onze werkplek kregen we uitleg van Jelle wat de bedoeling was: De (meeste) bomen op een afgezet stuk moesten worden omgezaagd zodat vanaf het pad een mooi uitzicht zou ontstaan op de Leersumse plassen. Bewapend met pistoolzagen ging iedereen de bomen te lijf en al snel viel de ene na de andere boom om onder luid geschreeuw: “Van onderen!”

Al snel was er resultaat zichtbaar en onder het motto: “dood hout leeft”, werden door de omgezaagde bomen te stapelen zogenoemde rillen gevormd. Deze rillen bieden een nestplaats voor vogels, muizen en andere kleine knaagdieren. Zo blijft de natuur in het Leersumse Veld in beweging. Na de lunchpauze met heerlijke warme erwtensoep kwam de zon door en hebben we de klus afgemaakt. Hieronder is het resultaat te zien:

We willen graag Staatsbosbeheer en boswachter Jelle bedanken voor deze mooie dag waarbij we een steentje bij hebben kunnen dragen aan de mooie natuur van Nederland.